2016 m. liepos 15 d., penktadienis

Zodziai su 2 priesagom

Zodziai su 2 priesagom Kai kurių vardažodžių (daiktavardžių, būdvardžių), veiksmažodžių ir prieveiksmių priesagų rašybą reikia įsiminti ir rašyti vienodai. Linksniuojamųjų žodžių priesagų rašymas. Su ė įsidėmėtinos šios priesagos: -ėlis, -ėlė: dobilėlis, lelijėlė, pagalvėlė; dilgėlė; jaunėlis, -ė; pavargėlis, -ė.

Zodziai su 2 priesagom
Kadangi su šiomis priesagomis daromi tik daiktavardžiai iš daiktavardžių. Būdvardžių priesaginei darybai būdinga: 1) nedidelis priesagų kiekis ir 2) priesagų. Priesaginė daryba arba sufiksacija; 1. Priešdėlis san- rašomas prieš d, t, g, k ir kartais č: sandėlis.


Zodziai su 2 priesagom
Su nosinėmis raidėmis rašomi žodžiai įsas, įsčios, įsnauja, nors čia į nėra. Vediniai remiasi vienu pamatiniu žodžiu (paprastieji žodžiai arba dariniai), pvz. Lietuvių kalboje galima rasti ne Vieną atvejį, kai iš trumpesnių priesagų yra susi-. Dėl valiutos pavadinimo „euras“ kirčiavimo. Pamokos užduotis, priemonės paskirtis: Padėti mokiniams išmokti mažybinių maloninių daiktavardžių su priesagomis –el-, -ėl- darybą ir rašybą. Aiškinamuosiuose lietuvių kalbos žodynuose įprasta iliustruo- ti antraštinių žodžių. Netaisyklingos darybos arba ne savo darybine reikšme vartojami žodžiai su. Tarptautiniai žodžiai lietuviškame tekste.


Sugalvokite kuo daugiau žodžių su šiomis priesagomis.

Zodziai su 2 priesagom
Norint atidžiau panagrinėti čia ką tik aprašytą (galimą) priesagų da-. Kad žodžiai apšiūra, greitis, krosnius. Kaip su priesagomis padaryti žodžiai yra vadinami priesagų (priesaginiais). Veiksmažodžių be priešdėlių vediniai:. Dviskiemeniai žodžiai su dviem atvirais.


Didelės dalies pratimų žodžiai sukirčiuoti. Kiti pamatiniai žodžiai padaryti su įvairiomis kitokiomis priesagomis:. Pavyzdžiui, su priesagomis -iniizkasų. Su priesagomis padaromi ne tik nauji žodžiai, bet ir to. Ne visi žodžiai jiems yra suprantami, dažnai nežino. Mokymo priemonės: Elementorius „Šaltinėlis“: 1-a, 2-a, 3-ia knyga;.


Būtina priminti, kad lietuvių kalboje žodžiai skirstomi į keturias kirčiuotes. Svarbesni 2 kirčiuotės žodžių baigmenys ir pavyzdžiai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...