2016 m. spalio 28 d., penktadienis

Zodziai su priesdeliu sam

Zodziai su priesdeliu sam Reikėtų priešdėlių į- ir są- nepainioti su priešdėliais in-, im-, san-, sam-. Visi šie priešdėliai (išskyrus ne-) yra prielinksninės kilmės. Vieni priešdėliai į daiktavardžio sudėtį.

Zodziai su priesdeliu sam
Pasirinkite teisingus variantus: __jūdis. Puslapiai kategorijoje „Lietuvių kalbos priešdėliai“. Specialių žodžių darybos afiksų — priesagų ar priešdėlių — to kie vediniai neturi. Savais žodžiais pasakykite kas yra priešdėlis, pateikite pavyzdžių.


Prisiminsime sunkesnės rašybos priešdėlius į- (im-, in-) ir są- (sam-, san-). Uždavinys: Dirbant grupėse prisiminti žodžių darybos ir rašybos probleminius atvejus. Užduotis: sugalvoti po 3 pavyzdžius su priešdėliais są-, sam-, api-, apy-. Užduotis: parašyti žodžio pūti darybos lizdą (ne mažiau kaip 15 žodžių). Išsiaiškinti, kaip mokiniai suprato, kas yra priešdėliniai veiksmažodžiai, mokėti juos suskirstyti reikšminėmis žodžio dalimis. Straipsnio tikslas – paanalizuoti žodžių reikšmių iliustravimą jų (reguliariaisiais).


Turbūt traktuojant, kad kai kurie žodžiai su priešdėliu ne- turi „iš-. Kai giminiškų žodžių šaknyse balsiai ą, ę, į, ų kaitaliojasi su dvigarsiais an, en, in. Du priešdėliai su nosinėmis raidėmis: są- ir į- (sąrašas, įrašas); Nepainioti su san- ir sam- (sandėlis, samprata); Įsiminti: samanos, savas; Įsiminti: yda, yra. Darybos atžvilgiu žodžiai yra dvejopi: pirminiai. Supranta, kaip rašomi žodžiai su priešdėliais są-, san-, sam- ir į-, in-, im-. Išskirtinę mokomojo dalyko paskirtį lemia kalbos ir literatūros kaip žodžio meno. Gali paaiškinti žodžių su priešdėliais są- (san-, sam-), į- (in-, im-), api-, apy-.


Gebėjimas tiksliai atkartoti ar savais žodžiais pasakyti teigi-. Priešdėlių są- (san-, sam-) ir į- (in-, im-) rašyba.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...