2017 m. gegužės 5 d., penktadienis

Dumbliu chloroplastai vadinami

Dumbliu chloroplastai vadinami Skersmuo apie 4-6, ilgis – 1-5 mikrometrai. Dideli judrių dumblių chloroplastai gali turėti šviesos receptorių (stigmą). Atskilusios judrios siūlinių melsvadumblių dalys vadinamos hormogonėmis.

Dumbliu chloroplastai vadinami
Etiketės: augalai baltymas chlorofilas chloroplastas DNR dumbliai eukariotas fotosintezė. Vienaląsčiai (bakterijos, pirmuonys, daugelis dumblių ir grybų) susideda iš vienos. Citoplazma vadinamas gyvasis ląstelės turinys be plastų arba branduolio. Chloroplastus turi tik eukariotinės augalų ląstelės, bei kai kurios eukariotų protistų (dumblių) ląstelės.


Dumbliu chloroplastai vadinami
Juose vyksta fotosintezė, susidaro angliavandeniai. Iš proplastidžių susidaro leukoplastai, chromoplastai ir chloroplastai. Leukoplastai, kurių didžiąją dalį užima aliejaus lašeliai, vadinami oleoplastais. Vadinasi, protoplazma yra nevienalytė, jos skystoje masėje yra įsiterpęs standžių skaidulų tinklas. Pvz: rudens lapai, iš chloroplastų susidaro chromoplastai. Bakterijos, melsvabakterės, dumbliai ir grybai plastidžių neturi.


Viskas prasideda nuo mažyčių organelų augalų lapuose, vadinamų chloroplastais. Pagrindinė chloroplastu funkcija – fotosintezė. Chloroplastais vadinamos plastidës, turinčios žaliojo pig- mento chlorofilo.

Dumbliu chloroplastai vadinami
Elodėjos ląstelės vykdo fotosintezę, todėl jose chloroplastų gausu (1.2 pav., a). Kai kurių grupių dumblių chloroplastai. Pirmuonys vienaląsčiai, o dumblių yra vienaląsčių ir daugialąsčių, bet šie.


Pačios spalvingiausios ląstelės iš visų dumblių. Tai kodėl gi dumbliai nepriskiriami augalams, jų yra ir daugialąsčių ir jų. Juose yra chloroplastų, bet nėra ląstelės sienelės, o plaukia jie irdamiesi žiuželiais. Evoliucija vadinamas nenutrūkstantis, laipsniškas gamtos ir visuomenės. Lašalų lervos tvenkinyje minta dumbliais. Raidėmis pažymėtos chloroplasto struktūros.


Euglenophyta (euglendumbliai)800 rūšių, gėlavandeniniai dumbliai. Spalvotosios plastidės dar vadinamos chromatoforais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...