2017 m. liepos 8 d., šeštadienis

Patarles apie duona

Patarles apie duona Lietuvių liaudies patarlės apie duoną. Ant žemės pekla nezgadna pati, bloga kumelė, dangtis kiauras ir kai pavasarį duonos nėra žemė pekla nezgadna pati blogas kumelė dangtis kiauras pavasaris.

Patarles apie duona
Gardi duona burną gadina Darbas duoną duoda, tinginystė – bėdą Nemaišyk kito puodo, žiūrėk. Parašė laurazivile, 2010-01-06, Duona- patarlės ir priežodžiai. Viena vaga duoda tik vieną riekę duonos. Patarlės ir priežodžiai: Darbštus duoną gamina, tinginys varga augina.
Patarles apie duona
DUONĄ valgome visi kasdien, tačiau retai kada pagalvojame, kokį kelią ji nueina, kol. Ieškoti pasakų, patarlių, priežodžių, mįslių ir kitos smulkiosios tautosakos.


Patalpa papuošta pabaigtuvių vainiku, javais, duonos kepimo rakandais. Duonele gyvensi visą amžių, o pyragas ir per Velykas įkyrėja. Duonelė, kad ir juoda, bet stiprybės duoda. Ankstyvoji varna dantis rakinėja, vėlyvoji varna akis krapštinėja. Kad duona gerbiama ir mylima nuo seno liudija lietuvių smulkioji tautosaka – patarlės, priežodžiai, mįslės. Kas skaito ir rašo, tas duonos neprašo.


Gardesnė duona prakaituota, negu pyragas dovanotas.

Patarles apie duona
Kiekvienas svečias atsineša ir po duonos riekelę, kuri pašventinta saugo jų namus. Knygelės tikslas- supažindinti vaikus su duonos keliu nuo lauko iki stalo, priminti senąją duonos kepimo tradiciją, panaudojant lietuvių liaudies mįsles ir. Jono Marcinkaus užrašytos tautosakos. Savo išaugintą duoną ji apsupo magija, sakrališkumu, įpynė į liaudies žodinę kūrybą: patarles, priežodžius, pasakas, sakmes ir t. Pradinių klasių mokiniai vasario 5 dieną pagerbė DUONĄ. Jie skaitė pasakas, minė mįsles, dainavo dainas, prisiminė patarles apie.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...