2017 m. rugsėjo 23 d., šeštadienis

Vienalasciai dumbliai

Vienalasciai dumbliai Tai gali būti tiek vienaląsčiai, tiek daugialąsčiai organizmai. Jūros daugialąsčiai dumbliai dar vadinami jūržolėmis. Pagal morfologiją dumbliai skirstomi į 9 skyrius.

Vienalasciai dumbliai
Keturiems skyriams priklauso vienaląsčiai ir kolonijiniai, kitiems keturiems – daugialąsčiai. Anabaena melsvabakterės, B – vienaląsčiai Micrasterias žaliadumbliai. Dumbliai ir melsvabakterės vykdo fotosintezę, t. Dėl to dumblių sandara labai įvairi.
Vienalasciai dumbliai
Jų yra vienaląsčių, daugialąsčių ir neląstelinių. Vienaląsčiai dumbliai gyvena pavienių arba sudaro kolonijas.


Tai daugiau sistematinė nei natūrali grupė. Protistams priklauso pirmuonys ir dumbliai. Pirmuonys - vienaląsčiai organizmai, paprastai gyvenantys vandenyje. Titnagdumbliai — vienaląsčiai dumbliai Bacillariophyta, arba Diatomeae; jų ląstelių sienelė susideda iš 2 sąvarų, kurių išorinė dalis prisisunkusi silicio dioksido. Akvariumo vienaląsčiai žalieji dumbliai, Rudieji dumbliai („barzda“), Melsvadumbliai. Dumblių atsiradimo priežastys akvariume ir bendri kovos būdai. Jie skiriasi nuo augalų tuo, kad tarp jų yra ir vienaląsčių atstovų, tuo tarpu augalai niekada nebūna vienaląsčiai.


Vienalasciai dumbliai
Vandens „žydėjimo“ reiškinį neretai galima pastebėti gamtoje šiltuoju metų. Tai bakterijos, vienaląsčiai dumbliai, smulkiausieji gyvūnai. Augalinis planktonas, arba fitoplanktonas, sudaro „ganyklas", kuriose dauginasi zooplanktonas. Kuršių mariose sužydėjo vienaląsčiai žalieji dumbliai – fosfatų ir nitratų prisotintą vandenį pamėgę ir savo karalijomis apglėbę augalai. Tai – visos bakterijos, vandenyje gyvenančios amebos ir kai kurie dumbliai. Subujoję vienaląsčiai (diatominiai) rudieji dumbliai gali „nudažyti“ akvariumo vandenį ir jame esančius dalykus (augalus, gruntą, dekoracijas).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...