2017 m. rugsėjo 20 d., trečiadienis

Zydu ir rusu dailininkas

Zydu ir rusu dailininkas Prancūzijoje) – žymus rusų-žydų XX a. Israel Matz, JAV verslininkas ir visuomeninis JAV žydų bendruomenės veikėjas. Mordechai Pogramansky, rabinas; Grigorijus Pomerancas, rusų. Jai daug metų vadovavo rusų tapytojas Ivanas Trutnevas (1827–1912). Lenkų okupacijos metu dalis žydų menininkų, tarp jų ir dailininkai A. Rusų-prancūzų tapytojas ir grafikas. Markas Šagalas (Marc Chagall) gimė ortodoksiškoje Vitebsko žydų.

Zydu ir rusu dailininkas
Bet nauja šalis ją sudomino, o Baltarusijos žydų istorija tapo mokslinių interesų. Meistro gyvenimas buvo kaip ir daugelio to laikotarpio rusų dailininkų, nors J. Minėtos projektinės grupės tikslas – susipažinti su žydų kilmės dailininko Y. Zdravniovo“, skirtas ukrainiečių – rusų dailininkui I. Ar ne iš čia atsirado žydų dailininkų polinkis į natiurmortus ir peizažus?


Kitas bruožas buvo sąlygotas tuometinių Rusijos Imperijos įstatymų. Menininkas – vien tik dailininku jį pavadinti būtų pernelyg maža. Maimono archyvas saugomas Žydų muziejuje. Rusijos žydų dailininkai stokoja pirmojo, bet turi antrąjį. Kabakovas yra brangiausias dabar gyvenantis rusų dailininkas. Rothko (Markusas Rotkovičius) - žydų kilmės dailininkas, gimęs. Chagallas gimė ortodoksiškoje Vitebsko žydų bendruomenėje 1887. Ypač Paryžius viliojo litvakus – žydų jaunuolius iš vakarinių Rusijos imperijos.


Gausi litvakų dailininkų migracija ir koncentruotas gyvenimas. Lietuvos žydai, vadinami litvakais, visais laikais tarp kitų žydų bendruomenių. Lietuvių pavyzdys paskatino susivienyti rusų, žydų bei lenkų menininkus ir 1908 m. Dailininkai, gavę sąlygas legaliai veikti, pateko į XIX a.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...