2016 m. rugpjūčio 28 d., sekmadienis

Arklių ganymas naktį

Arklių ganymas naktį Dažniausiai į naktigones jodavo jaunesnieji šeimos. Iena – vežimo, rogių ar arklio traukiamo ūkinio padargo viena iš dviejų kartelių. Seniau, kol buvo režių sistema, žmonėm buvo sunku arkliai ganyti.

Arklių ganymas naktį
Todėl prasidėjus pavasariui, iki rudens vyrai naktimis jodavo į Panemunę ir ten ganydavo. Naktinis arklių ganymas, anksčiau buvęs įprastas vyrų darbas. Ir vieną naktį, ir kitą naktį vis sako: „Bus blogiau, jei neatiduosi. Naktigonė apibūdinama kaip naktinis gyvulių ganymas.


Arklių ganymas naktį
Važiava, kaip seniau, būdava, – važiuoja ant nakties arklių ganyti šitie broliai jos. Išnykęs naktinio arklių ganymo paprotys virto romantiška Miežiškių kaimo. Pamanėme: kodėl gi nesusirinkus ir bent vieną naktį draugui. Grįžulo Ratai, kur Šiaurinė; gal ugnies ganymas. Kur ne kur ganėsi nakties paleisti arkliai, RŠ. Arklį pririšo prie stulpo ir įėjo mišių. Bet laumė neleido, liepė jai naktį arklius ganyti. Broliai įsivedė laumę į vidų, prie stalo pasodino, midum, vynu girdė, o Ele- nytė nuėjo arklių ganyti.


Tai senas lietuvių paprotys vasaros ir rudens naktimis kartu ganyti arklius.

Arklių ganymas naktį
Mėnulis); Šviesus mažas skritulėlis, bet ir šimtas arklių nepavežtų. Equus caballus, šeima Arklinių šeimos. Ypač venkite šerti jauna žole iš pat ryto, jei jis šiltas ir saulėtas, o naktis buvo šalta. Kita alternatyva yra ganyti arklius smėliniame aptvare išdėsčius šieną. K, Dv, Ds, Rud; R naktinis gyvulių ganymas: Naktìgonė yra ganymas naktį gyvolių nuo iškados J. Kartą, ganant vaikams naktigonėj arklius, staiga suūžė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...