2016 m. rugsėjo 15 d., ketvirtadienis

Vandens paukstis naras

Vandens paukstis naras Minta žuvimi, mažiau įvairiais vandens bestuburiais. Dar kiti paukščiai taip gerai prisitaikę plaukioti, nardyti ar maitintis vandenyje(narai, kragai), kad čia jie praleidžia visą gyvenimą; net krauna plūduriuojančius. Tačiau per pastaruosius 50 metų Žuvinte perinčių vandens paukščių mažėja.

Vandens paukstis naras
Tačiau nuo rudens, kai iš šiaurės atskridusios antys ir narai ėmė telktis. Vandens pakraščiuose ar salose perintys paukščiai. Ledinis naras, gražus vandens paukštis, laikomas Minesotos valstijos (JAV) simboliu. Jo atvaizdas puikuojasi ir ant Kanados vieno dolerio monetos.


Vandens paukstis naras
Po vandeniu gali išbūti ilgiau nei 2 min. Stambus, laukinės žąsies dydžio paukštis. Lizdą įsiruošia krante ar salelėse, visai prie vandens. Atlikti vandens paukščių apskaitą svarbiausiose. Paukščiai) - vandens paukštis, panašus į alką (lot. Uria). Neseniai vykdytų žiemojančių vandens paukščių apskaitų metu Lietuvos pajūryje. Baltijos jūroje kasmet žiemoja ne mažiau 3 mln.


Nuotraukos pažymėtos raktažodžiu vandens paukštis. Gallinula chloropus, Didžioji antis, Nendrinė vištelė.

Vandens paukstis naras
Tai reti vandens paukščiai, saugomi visame pasaulyje. Daug vandens paukščių žiemoja Nemune prie HES, 2009-01-08. Nerimi (šiame ruože 1996 m. žiemą pastebėtas vienas juodakaklis naras). Juodakaklis naras yra saugoma rūšis, įtraukta į Lietuvos raudonąją knygą. Ežeruose gyvena žuvys tokios kaip: lydekos, ešeriai, karosai, šamai, unguriai.


Pernai suskaičiuota per 70 tūkstančių žiemoti likusių vandens paukščių. Viena iš svarbiausių paukščių nykimo priežasčių yra priegauda. Gavia stellata, Rudakaklis naras. Ar tik ežeras rytų Sibire, didžiausias gėlo vandens telkinys, kuriame randasi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...