2016 m. gruodžio 16 d., penktadienis

Kolumbitas kietumas

Kolumbitas kietumas Kolumbitas, dar vadinamas niobitu – juodas mineralas, susidaręs iš niobio ir tantalo, įsiterpusio į geležį arba manganą. Mineralo pavadinimas kilo iš graikų kalbos žodžio barus, reiškiančio sunkus. Kvarcas randamas įvairiose geologinėse aplinkose.

Kolumbitas kietumas
Nuo įvairių priemaišų kvarco spalva būna labai įvairi nuo tamsiai. Moso skalė naudojama įvairių mineralų kietumui nustatyti. Susidaro dūlant kalio feldšpatams, žėručiams ir kt. Panaudojimas porceliano ir keramikos pramonėje.


Kolumbitas kietumas
Kristalai yra trikampės–romboedrinės sandaros. Gamtinių akmenų kietumui nustatyti naudojama Moso (Moos) skalė, lyginanti jų. Brangakmenių pavadinimai Anglų kalba - lentelė. Deimantas yra grynuolių klasės mineralas. Vandens įgeriamumas: stambiagrūdžio marmuro. Pagal šią skalę nustatomas kitų mineralų kietumas. Pagrindinis uolieną sudarantis mineralas yra chalcedonas. Kartais titnage pasitaiko kalcito, gipso ir kitų priemaišų.


Jis yra palyginti minkštas, lengvai pjaunamas ir skaldomas, tai – vidutinio kietumo uoliena.

Kolumbitas kietumas
Tai pačiai grupei priklauso ir yra tokio paties kietumo labradoritas, avantiurininis. Akmens blizgesio patvarumas priklauso nuo jo kietumo. Pagal moso skalę, marmuro kietumas siekia apie 3. Dolomitas - vidutinio kietumo uoliena. Jo kietumas – tarp 2,5 ir 5 pagal MOH skalę. Jį reikia gerai nupoliruoti, kad būtų galima naudoti. Marmuras yra ganėtinai stiprus ir patvarus natūralus akmuo.


Pavadinimas pagal vienintelę radimvietę rytų Sibire, upę Čara.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...