2016 m. gruodžio 18 d., sekmadienis

Zodziai su dviem priesdeliais

Zodziai su dviem priesdeliais Su nosinėmis raidėmis rašomi žodžiai įsas, įsčios, įsnauja, nors čia į nėra priešdėlis. Su priešdėliais in-, im- rašoma: a) keletas daiktavardžių. Kategorijos „Priešdėliai“ žodžiai, išraiškos arba jų kategorijos lietuvių kalba.

Zodziai su dviem priesdeliais
Puslapiai kategorijoje „Lietuvių kalbos priešdėliai“. Priešdėlis arba prefiksas – afiksas, kuris eina prieš savarankiškų žodžių. Priešdėlis daugiausia kilęs iš tarnybinių žodžių, tokių kaip prielinksniai, dalelytės. Vediniai remiasi vienu pamatiniu žodžiu (paprastieji žodžiai arba dariniai), pvz.


Tarmėse ir senesniuose raštuose pasitaiko veiksmažodžių dar ir su šiais priešdėliais: anč- (ančkelti), api- (ne prieš lūpinius priebalsius, pvz.: apineša, apikaukė). Išimtis žodžiai: įsas, įsčios, įsnauja (čia į nėra priešdėlis). Greta tariami du tarptautinių žodžių balsiai rašomi dviem raidėmis: aerozolis, baobabas, zoologija. Konspektai, Kalbos ir literatūra, Lietuvių kalba, Žodžio dalis Rašybos taisyklė Pavyzdžiai Priešdėlis 1. Pastebė ta, kad lietuvių kalbai nebūdingi veiksmažodžiai su daugiau nei dviem. Užuot vartojus gana gremėzdiškai atrodantį, su dviem priešdėliais sudarytą. Mokykla: Kauno Panemunės pradinė mokykla. Yra priešdėlių, kurie vienaip tariasi, o kitaip rašosi. Kadangi žodyne pateikiamas morfeminis skaidymas, tai tebe-, nebe- laikyti dviem priešdėliais.


Darybos atžvilgiu žodžiai yra dvejopi: pirminiai. Tokie pat sudėtiniai garsai yra dz, dž (dz = d + z; dž = d + ž), tik jie visada žymimi dviem raidėmis. Pagal skiemenų skaičių žodžiai skirstomi į vienskiemenius (po, jis, ten). Su priesagomis padaromi ne tik nauji žodžiai, bet ir to. Tai paprastai esti priešdėliai, prie- sagos. Kiti priešdėliai gauna kirtį ne visada, - tai priklauso nuo kiekvienos.


Dviskiemeniai žodžiai su dviem atvirais skiemenimis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...