2017 m. sausio 28 d., šeštadienis

Bukutis žiemoja

Bukutis žiemoja Savo stipriomis kojomis laipioja kamienais aukštyn ir žemyn, kur nurankioja vabzdžius. Bukutis žiemai kaupia maisto atsargas. Išilgai galvos per akį eina juodas dryželis.

Bukutis žiemoja
Patino ir patelės viršutinė kūno dalis. Kartais lengvomis žiemomis jos pasilieka žiemoti ir didžiausia galimybė jas sutikti yra būtent ten. Karetaitėms tinkamas maistas yra skaldyti. Rezultatas - kai kurie paukštukai čia žiemoja jau penkti metai.


Bukutis žiemoja
Tulžys kartais žiemoja, išveda dvi vadas. Jie nelekia į tolimas tropines šalis, o žiemoja Kaspijos jūros pakrantėje ir kitur, kur nebuna atšiaurios žiemos. Veisiasi įvairiuose vidutinio ir vyresnio amžiaus miškuose. Pirmenybę teikia plačialapiams miškams. Kiek retesnis kitų lapuočių ir mišriuose miškuose. Pasilieka tie paukščiai, kurie gali lesti sėkliukes, pumpurus, maisto atliekas. Paukšteliai nespėja pakankamai maisto. Jau spalio pradžioje pirmosios zylės, bukučiai, geniai ima lankytis prie namų, ypač gausiai sugrįždami į tas vietas, kuriose buvo lesinami pernai, užpernai.


Dabar taip elgiasi praktiškai visi kiemo paukščiai, gal tik kelios didžiosios zylės nedrįsta.

Bukutis žiemoja
Vyriausias bukutis čia žiemoja jau penkti ar šešti metai. Pavyzdžiui, Skandinavijoje varnėnai išskrenda, o Anglijoje lieka, nes žiemos čia švelnesnės. Kitaip tariant, šaltų kraštų paukščiai skrenda žiemoti kur šilčiau. Lieka Lietuvoje ir mažytės karietaitės, kukučiai, gražiagalvės, bukučiai, liepsnelės, sniegenos, senuose eglynuose gyvenantys nykštukai, visi. Sutinkamas Anykščių, Kauno, Varėnos, Šakių, Šilutės ir kt. Kiek ir kokių vandens paukščių žiemoja Nemune ties Kaunu?


Afrikoje, Pietų Azijoje, Pietų ir vakarų Europoje. Kokie dar paukščiai, be gulbių ir ančių, žiemoja Lietuvoje? Pagal nuskrendamą atstumą tikrieji migrantai yra skirstomi į tolimuosius migrantus, kurie žiemoja dažniausiai pietų pusrutulio kraštuose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...