2017 m. kovo 23 d., ketvirtadienis

Netaisyklingi zodziai lietuviu kalboje

Netaisyklingi zodziai lietuviu kalboje Kalba - musu sielos vedrodis, tokius zodzius daznai girdime per literaturos pamokas. Didžioji lietuvių kalbos leksikos dalis yra norminė ir vartotina. Vartotini yra senieji skoliniai ir tarptautiniai žodžiai,be kurių šiandien neišsiverstume.

Netaisyklingi zodziai lietuviu kalboje
Dažniausiai vartojami žodžiai kilę iš anglų kalbos kuomet kalbama. Iškart kilo klausimas, kurią kalbą vertėja žino geriau – anglų ar lietuvių? Tai labai netaisyklinga, kartais tyčia iškraipyta, vulgari kalba.


KAROČE – be galo populiarus rusiškas įterpinys, vartojamas vietoj lietuviško vienu žodžiu arba tiesiog kaip dalelytė norint nutraukti tylą ar kt.

Netaisyklingi zodziai lietuviu kalboje
Per Europos čempą Lietuva visus padarė“. Spaudoje dažniausiai nesilaikoma šių: Nr. Ypač dažnai netaisyklingai vartojami žodžiai įrenginėti, nustatinėti, pvz. Formuojantis bendrinei lietuvių kalbai, atsirado daugybė naujadarų – įvairių autorių pasidarytų žodžių. NETAISYKLINGI POSAKIAI IŠ TV LAIDŲ SAVARANKIŠKAS DARBAS NR.


Pagrindinio ugdymo lietuvių kalbos ir literatūros bendroji programa. Tikriausiai net nepamanėte, kad žodžiai „aplamai“ ir „apskritai“ yra ne. Dabartinės lietuvių kalbos žodyne teikiama antroji prieveiksmio apskritai reikšmė. Jums vartoti netaisyklingą produkto pavadinimą.

Netaisyklingi zodziai lietuviu kalboje
Kategorijos „Veiksmažodžiai“ žodžiai, išraiškos arba jų kategorijos lietuvių kalba. V e i k s m a ž o d ž i ų lizdo antraštiniu žodžiu eina nepriešdėlinės formos bendratis su normine forma -ti. Bloga naujiena: tie veiksmažodžiai neturi jokių taisyklių, ir juos tiesiog reikės išmokti.


Gera naujiena: dažnai kalboje vartojamų netaisyklingų veiksmažodžių yra. Tipiški lietuvių kalbos sergėtojų priekaištai jaunimui – dėl užterštos kalbos ir slengo, įterpiamų anglicizmų, netinkamos – netaisyklingos rašybos. Daugelis jų kalbininkų yra peikiami, laikomi netaisyklingos da- rybos. Valstybinė lietuvių kalbos komisija kas mėnesį savo interneto svetainėje skelbia. Lietuvių kalbos žodžiai skirstomi kilmės, vartojimo sferos ir raidos požiūriu. Anglų kalbos žodžiai ir jų lietuviški atitikmenys. Netaisyklingos darybos arba ne savo darybine reikšme vartojami žodžiai su. Seimo narių viešoji sakytinė kalba vertinama bendrinės lietuvių kalbos normų ir kalbos etikos atžvilgiu.


Ypač krinta į akis netaisyklingas vietininko linksnio vartojimas, pvz. Tai daugiausia netaisyklingai iš rusų kalbos išversti žodžiai arba žodžių junginiai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...