2017 m. gegužės 22 d., pirmadienis

Kur auga gailis

Kur auga gailis Stiebas medėjantis, nuo jo auga plaukuotos šakutės; jauni ūgliai žali, tankiai plaukuoti;. Susipažinti su pelkiniu gailiu dažnam tenka renkant mėlynes ar spanguoles, jo aštrų kvapą užuosite žydint ar praėjus ir sujudinus patį augalą. Auga pelkėtuose pušynuose, durpynuose, aukštapelkėse.

Kur auga gailis
Pelkiniai gailiai auga tik rūgščiame ar labai rūgščiame, nuolat drėgname arba šlapiame durpiniame dirvožemyje. Dažniausiai įsikuria pelkinių miškų aikštelėse. Auga pušynuose, durpynuose, paplitęs visoje Lietuvoje.


Gydomosios savybės ir cheminė sudėtis.

Kur auga gailis
Vaistinė augalinė žaliava – ūgliai, surinkti. Pelkinis gailis viržių šeimos augalas, užaugantis iki 120 cm aukščio, turintis. Auga durpinėse ir samaninėse pelkėse, šlapiuose spygliuočių miškuose bei upių. Tokiame pelkiašilyje šviesu, todėl tarp pušaičių auga vaivorai, gailiai ar nedideli. Jis auga nuolat, tik apatinė dalis suyra ir formuoja durpių sluoksnį,“.


Gailių arbata yra puikus vaistas nuo dusinančio kosulio, astmos. Gamtiniai arealai, kur auga šie rododendrai, visiškai skirtingi ir. Gailis yra kitas augalas ir jo medus nuodingas, o vietiniai gyventojai naudoja. Ledum palustre, dabar pervadintas į Rhododendron tomentosum.

Kur auga gailis
Lietuviški sinonimai : gailą, gailės, velnio. Auga aukštapelkių pakraščiuose, užpelkėjusiuose spygliuočių.


Pelkė – rudenį šlapias, vasarą išdžiūstantis žemės plotas, kuriame auga miško. Pelkėse aptinkamas retas, vabzdžius ,,valgantis”, augalas. Jose auga saviti augalai, kurie prisitaikę augti vandenyje arba dirvožemyje, kur dėl drėgmės pertekliaus. Daug įtakos tam turėjo paskutinio apledėjimo Da÷gailių–Tauragnų ledyninis liežuvis. Vaisiai subręsta liepos— rugpjūčio mėn.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...