2017 m. rugpjūčio 1 d., antradienis

Drugys sfinksas

Drugys sfinksas Sfinksai (lot. Sphingidae, angl. Hawk moths) – drugių (Lepidoptera) šeima, kuriai priklauso stambūs su storu ir į galą nuolaidžiai nusmailėjusiu pilveliu drugiai. Sfinksai jau nuo vikšro stadijos išsiskiria neapsakomu puošnumu. Sfinksai – drugių šeima, kuriai priklauso stambūs su storu ir į galą nuolaidžiai nusmailėjusiu pilveliu drugiai.

Drugys sfinksas
Straublelis ilgas, antenos storos. Kaukolėtasis sfinksas – Acherontia atropos.


Tai naktinis drugys, užklystantis į Lietuvą iš Afrikos ar pietų Europos. Admirolas Gluosninis stiklasparnis: drugys.

Drugys sfinksas
AKIUOTASIS SFINKSAS, Akiniuotasis sfinksas (Smerinthus ocellatus) - sfinksų (Sphingidae) šeimos naktinis drugys. Drugys išskleistais sparnais 75-80 mm. Ligustriniai sfinksai nėra įrašyti į Raudonąją knygą, tad jų išlikimui grėsmės nėra. Tačiau trikdyti jų nereikia, nes tai unikali.


Nuo Viduržemio jūros Lietuvą pasiekia ir drugiai sfinksai. Vasaros šiluma labai palanki vabzdžiams – kai. Klaipėdos universiteto Biologijos katedros docentė dr. Rita Jankauskienė paaiškino, kad nuotraukoje užfiksuoti drugiai sfinksai (lot.sphingidae). Ilgaliežuvis sfinksas – žavus ir labai panašus į kolibrį drugys.

Drugys sfinksas
Beje, jo angliškas pavadinimas Hummingbird Hawk moth ir yra „kolibrinis. Jo straubliukas, kuriuo siurbiamas nektaras – labai ilgas, ne be reikalo drugys vadinama „ilgaliežuviu“ (lotyniškai macroglossum). ILTĄ gražų vakarą į prabangų restoraną įskrido naktinis drugys.


O drugys sfinksas plevena virš gėlių kaip kolibris. Prasidėjo drugių sezonas :) Šiandien, šeštadienį, 2012-03-17, buvo +12 šilumos, saulėta, taigi išėjęs į Vilniaus vingio parką pamačiau nemažai citrinukų. Schlüsselblumen-Würfelfalter) - melsvių (Lycaenidae) šeimos drugys. Vyras atsiuntė jam nematyto ryškiaspalvio drugio nuotraukas. Pasirodo, tai atvykėlis sfinksas iš Šiaurės Afrikos, kurio gentainių keliai kiekvieną. Pušinis sfinksas Hyloicus pinastri L. Klasė: Insecta Vabzdžiai Būrys: Lepidoptera Drugiai Šeima: Sphingidae Sfinksai Pažeidimai Medžio rūšis: pušis, eglė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...