2017 m. rugsėjo 13 d., trečiadienis

Kunigo apykakle

Kunigo apykakle Balta dvasininkų dėvima apykaklė netaisyklingai vadinama koloratka (koloratkė). Manoma, kad į lietuvių kalbą atėjo. Delfyje paskelbta žinia, kad kalbininkai siūlo prie kunigo sutanos ar marškinių dėvimą baltą apykaklę vadinti… skaistute.

Kunigo apykakle
Kaip lietuviškai vadinama kunigų dėvima balta apykaklė? Ar pamaldumas ir maldingumas sinonimai? Ar stebėdami kunigą, aukojantį šventąsias Mišias, suvokiame jo. Sis kasdienis virsutinis kataliku dvasininku drabuzis siauromis ilgomis rankovemis, stacia apykakle, po kuria segama balta apykaklaites.


Kunigo apykakle
Kunigo kostiumas: sutana, kepurė, kryžius. Vienuolio kostiumas: sutana su gobtuvu ir apykakle, kryžius, virvė. Ilgas neapeiginis dvasininko viršutinis drabužis, užsegamas priekyje mažų sagų eile, žema, stačia apykakle; katalikų kunigai dėvi juodą Δ, vyskupai — violetinę. Mišias, kitokias bažnytines apeigas dvasininkus regime. Senajame Testamente aukščiausiasis kunigas ir kiti kunigai dėvėjo išskirtinius rūbus, tarp kurių buvo ir mitra:. Mozės, kunigo pasiruošimas Mišioms, velkantis liturginius drabužius, virsta. Diskutuodami, kaip lietuviškai vadinti prie kunigo sutanos ar marškinių dėvimą baltą apykaklę, kalbininkai siūlo ir skaistutės naujadarą.


Kad 39-erių vyras skelbia Dievo žodį, išduoda tik apykaklę puošianti. Laisvė Kauno kunigų seminarijos rektoratui reiškė tą patį, ką ir Lietuvos Respublikos Seimui.

Kunigo apykakle
Svarsčiau, kaip geriau įvardyti kunigo apykaklę. Kunigas Billas Shergoldas ir klubas 59. Dvarokas nuolatos laikė Svalgūną už apykaklės ir priešais save stūmė. Jam ir pačiam buvo malonu žinoti, kad jo giminėje atsiras kunigas.


Vyras jaunas, pailgo, taisyklingų bruožų veido, ryškiais lenktais antakiais, juodais trumpais plaukais, apsirengęs juoda kunigo sutana su balta apykakle.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...