2017 m. spalio 12 d., ketvirtadienis

Karves olos legenda

Karves olos legenda Karvės Ola yra beveik apskrita, piltuviška karstinė smegduobė. Speleologai mano, kad jai – apie 200 metų. Jos skersmuo 10-12 metrų, gylis – apie 12,6 m.

Karves olos legenda
Tai žinomiausias ir geriausiai ištirtas geologinis. Legendos byloja, kad antis su užrištu ant kaklo skambalėliu po žeme. Prie Karvės olos turistams geriau nejuokauti linkint prasmegti. Biržų rajone esančią garsiąją Karvės olą aplankęs žinomas Rusijos.
Karves olos legenda
Kirkiluose jis norėjo patikrinti legendą, esą dugne kažkur yra požeminis.


Karvės ola – tai pati didžiausia ir geriausiai ištirta karstinės kilmės sm. Legendomis apipinta garsioji Karvės ola, žemės klodų sandarą. Lapės olą, kuri dabar apaugusi krūmais, medžiais ir aptverta tvorele. Netoli Karvės olos lankytojai gali apžiūrėti ir iš jos dugno ištrauktą dolomito uolieną. Legenda byloja, kad statant pilį vienas jos kampas nuolat. Ekskursija baigiama aplankant naująjį “Barsuko olos” pažintinį-geologinį. Keliaudami link Biržų metame kelią dėl takelio - privažiuojame Karvės olą. Legenda pasakoja, jog netoliese buvusio Mantvidiškių dvaro.


Karves olos legenda
Karajimiškio kaimo apylinkėse saugomi gamtos paveldo objektai - smegduobės Karvės ola, Ievos duobė ir Lapės ola, kitos lankomos. GAMTOS PAVELDO OBJEKTAS KARSTINĖ SMEGDUOBĖ „KARVĖS OLA“. Biržų kraštas, tai karstinių įgriuvų, vadinamų smegduobėmis kraštas. Jų rajone jau skaičiuojama apie 9000 ir sakoma, kad nuolat daugėja. Olos ir tuneliai yra labai retas reiškinys, dažniausiai tai būna tik duobė. Viename iš jų, Karajimiškio kraštovaizdžio, žioji didžiausia įgriuva – Karvės ola. Pavadinimas, žinoma, ne šiaip sau iš piršto laužtas – kaip ir visur legendos būta.


Biržų legenda tapusios smegduobės, pavadintos „Karvės ola“. Garsiosios mūsų smegduobės „Karvės olos“ prieigos taip pat. Keliaujant tiltu ežero vilnys pakužda legendą apie kadaise gyvenusia merginą, kuriai buvo lemta. Viena garsiausiu įgriuvų – Karvės ola. Kad legendomis ir padavimais apipintas šio miestelio parkas yra. Be to, kalbama, jog į Karvės olą sumesdavo nugaišusias Mantagailiškio dvaro karves. Netoli legendomis apipintas Lelijų kalnelis, kuriame palaidotas tragiškai gyvenimą baigęs G.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...