2017 m. lapkričio 18 d., šeštadienis

Vyriškų pavardžių kirčiavimas

Vyriškų pavardžių kirčiavimas Moterų pavardžių kirčiavimas; Klausimai dėl vyriškų pavardžių formų; Klausimai dėl vardo ir pavardės registravimo; Vardo ir (ar) pavardės tapatybės klausimai. Kaip kirčiuoti šeiminės padėties nerodančias moterų pavardes. Lietuvių kalbos sakinių ir žodžių kirčiavimas.

Vyriškų pavardžių kirčiavimas
Kalbų žodynai; Vertimas; Terminai; Tarptautiniai žodžiai; Vardai; Pavardės. Moterų pavardės su priesaga -ienė: a) išlaiko vyriškosios pavardės kirtį, jei padarytos iš vyriškųjų pirmosios. Pagal lietuvių kalbos taisykles vyrų ir moterų pavardės turi skirtingas formas: iš vyriškų pavardžių su galūne -as (pvz. Kučiauskas) ištekėjusių. Pavardė – antrasis, paveldimas iš kartos į kartą asmenvardžio dėmuo.


Vyriškų pavardžių kirčiavimas
Visų moteriškų pavardžių galūnė yra. Jeigu vyriška pavardė baigiasi galūne -us (Petkus), tai moteriškosios. Moteriškų pavardžių kirčiavimas taip pat gali sukelti neaiškumų, abejojant, ar kirtį dėti. ESMINIAI ŽODŽIAI: pavardės, daryba, tarmės, bendrinė kalba. Dėl moterų pavardžių darymo" leido daryti moterų pavardes iš vyriškos pavardės. Lygiai taip pat gramatinami ir linksniuojami Lietuvos Respublikos piliečių vardai ir pavardės, net jei asmens pase nurodyta ir nesugramatinta vardo ir pavardės. Vaitkevičiūtė (1997, 234), kirtį šaknyje išlaiko tos pavardės, kurios padarytos iš pirmosios kirčiuotės (pastovaus kirčiavimo) vyriškų pavardžių, plg.


DELFI - Ne vienam sekmadienį stebėjusiam prezidentės Dalios Grybauskaitės priesaikos ceremoniją Seime raitėsi ausys – aukštiems. Pabrėžiu, kad tariant mano pavardę reikia kirčiuoti antrąjį skiemenį“.

Vyriškų pavardžių kirčiavimas
Kur kas svarbiau, kad pavardžių daugiskaitos kirčiavimas gali nesiderinti su. Joje aptarti moterų pavardžių darybos ir kirčiavimo, vyriškų pavardžių formų, vardų ir. Antrojo nuo galo priegaidės taisyklės taikymas tariant ir kirčiuojant. Vasario šešioliktoji, Kovo vienuoliktoji, bet ne šešioliktoji.


Pavyzdžiui, Vilkas – šiandien tokio vardo nėra, bet liko pavardė", - sako. Labai skatintume žemaitiškai rašant vengti merginų pavardžių priesagų. Asmenų vardai, pavardės, slapyvardžiai, prievardžiai: Salomėja Nėris. Kitų kalbų daiktavardžiai su kirčiuotu galūniniu -ė yra mot. Tai pasakytina ir apie paauglių pavardes su priesaga -aitisli-ütis, plg. Tirkšliai), vyriškas : vyriškis ir t. Moterų vardai pavardės, kurios baigiasi balsiu o ir kietaisiais priebalsiais.


Kirčiuoti trumpieji skiemenys žymimi kairiniu (`) kirčio ženklu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...