2017 m. lapkričio 25 d., šeštadienis

Zodziai su dviem priesagom

Zodziai su dviem priesagom D a i k t a v a r d ž i ų antraštiniu žodžiu duodamas vienaskaitos vardininko. Linksniuojamųjų žodžių priesagų rašymas. Mano išrinktuosius Informacija.

Zodziai su dviem priesagom
Balsė e įsidėmėtina šiose priesagose: -eklis, -eklė: mušeklis, žarsteklis. Vardažodžių (daiktavardžių, būdvardžių, skaitvardžių, įvardžių), veiksmažodžių ir prieveiksmių priesagų balsės dažniausiai rašomos pagal taisyklingą tartį. Su nosinėmis raidėmis rašomi žodžiai įsas, įsčios, įsnauja, nors čia į nėra. Pagal sudėtį žodžiai skiriami į skaidžiuosius ir neskaidžiuosius.
Zodziai su dviem priesagom
Afiksai – tarptautinis bendras priešdėlių, priesagų, galūnių ir kitų žodžio dalių.


Vediniai remiasi vienu pamatiniu žodžiu (paprastieji žodžiai arba dariniai), pvz. Greta tariami du tarptautinių žodžių balsiai rašomi dviem raidėmis: aerozolis, baobabas. Pastebė ta, kad lietuvių kalbai nebūdingi veiksmažodžiai su daugiau nei dviem. Tokie pat sudėtiniai garsai yra dz, dž (dz = d + z; dž = d + ž), tik jie visada žymimi dviem raidėmis. Priesagų -imas ir -ymas rašyba. Pagal skiemenų skaičių žodžiai skirstomi į vienskiemenius (po, jis, ten).


Kiti pamatiniai žodžiai padaryti su įvairiomis kitokiomis priesagomis:. Lietuvių kalboje galima rasti ne Vieną atvejį, kai iš trumpesnių priesagų yra. Pavyzdžiui, su priesagomis -iniizkasų. Su priesagomis padaromi ne tik nauji žodžiai, bet ir to. Dviskiemeniai žodžiai su dviem atvirais skiemenimis. Daiktavardžiai su šiomis priesagomis žymi mažus ar malonius daiktus, žmones. Namelis seselė pasakėlė skarytė. Lizde bendroji žodžių dalis atskiriama dviem statiniais brūkšneliais (‖).


Būdvardžiai su priešdėliais apy-, po- ir su priesagomis -okas, -inis, -iškas į žodyną. Prielinksniai ir kiti nekaitomieji žodžiai su dviem diakritikais vienas šalia kito. Specialiai tam skirtame straipsnyje „Dėl priesagų vartojimo" rašo, kad. Jei skambina du atlikėjai dviem fortepionais - fortepionų duetas, jei kūrinio. Kitaip tariant, vediniai su šiomis priesagomis vartojami tik kalbant apie asmenis. Vieni iš pirmūjų kalbininko taisytų naujadarų – žodžiai vistorija ir vistarija (=istorija), kurie atsiradę dėl klaidingos.


Iš vardažodžių daroma su įvairiomis priesagomis daug pavadinimų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...