2016 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

Bendraties priesagos

Bendraties priesagos Veiksmažodžių su bendraties priesagomis -auti, -enti, -ėti, -inti, -yti, -oti, -uiti, -uoti. Vietoj bendraties priesagos -inti tarmėse vartojama priesaga -yti įrašoma. Bendraties priesagos kirčiavimas. Gvaranių kalboje bendratis yra veiksmažodžio šaknis, o žodis kaitomas pridedant priešdėlius ir priesagas. Baltų, slavų ir tocharų kalbose bendraties priesaga. Būtojo laiko neveikiamieji dalyviai daromi iš bendraties kamieno su priesaga -t-:.


Dviskiemenių veiksmažodžių bendraties ilgosios balsės, esančios prieš –ti, būsimojo. Veiksmažodis turi tris pagrindines formas: bendratį, esamojo laiko trečiąjį asmenį ir būtojo kartinio. Birutė Šufinskienė 7-8 klasės koncentras. Pagrindinės veiksmažodžio formos yra trys: bendratis, esamojo laiko ir. Tai išvestinė forma, daroma iš bendraties kamieno, priesagos -dav- ir asmenų galūnių. Kirčiuotos bendraties priesagos visada tvirtapradės, pvz. Remdamiesi priešpaskutinio skiemens taisykle ir bendraties kirčiavimo dėsningumais galime. Kai kurios kaitybos priesagos, su kuriomis daromos mišriojo tipo.


Liepiamoji nuosaka daroma iš bendraties kamieno, priesagos -k- ir asmenų galūnių, pvz. Padėkit išspręsti kolegišką ginčą: bendraties priesaga tik -TI ar ir. Ti - bendraties priesaga, o au, uo- ar ne veiksmažodžio priesagos? C Daiktavardžių, būdvardžių priesagų sąrašo pavyzdys. Veikėjų pavadinimai su -tojas išlaiko bendraties priesagos kirtį (žr. 3.13 pav.).


Daug rusų kalbos veiksmažodžių turi įvairias priesagas ir priklauso didelėms. Priesagų -yti, -ija, -ijo rašyba.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...