2017 m. sausio 7 d., šeštadienis

Zodziai su galune us

Zodziai su galune us Vyriškosios giminės daiktavardžiai turi galūnes -as, -is, -ys, -(i)us, -uo: ras, brólis. Skiriasi ir kamienas, ir galūnė: ras – ó eris, ras – ž on , berniù as – erg i ė, ėvas –. I linksniuotės daiktavardžiai vienaskaitos vardininke gali turėti galūnę -ys (arkl-ys).

Zodziai su galune us
D a i k t a v a r d ž i ų antraštiniu žodžiu duodamas vienaskaitos vardininko. Jei būdvardis yra vienaskaitos, tai vardininke rašome -us (koks?), o jei. Daiktavardžiai kaitomi galūnės (pavyzdžiui, rusų kalboje) arba artikelių bei. Kaitymo sistema remiasi daiktavardžių galūnėmis.


IV, -(i)us, -(i)aus, lietus, autorius. Darbo eiga: lyginami parašyti daugiskaitos ir vienaskaitos žodžiai tarpusavyje ir su. Kaitomieji, net ir vienskiemeniai žodžiai dažniausiai turi kirtį, pvz. Dažniausiai jie turi menkinamąją reikšmę ir galūnę -a. Esminiai žodžiai: daiktavardžių linksniavimo paradigmos. Vediniai remiasi vienu pamatiniu žodžiu (paprastieji žodžiai arba dariniai), pvz.


Daugiskaitos būdvardžių galūnės yra -iai, ūs. Vienaskaitos būdvardžių galūnės yra is, us. Kurioje eilutėje visi žodžiai yra vyriškosios giminės? Galūnės (vyriška giminė) daiktavardžiai. Tokia yra paskutinė vietininko galūnės raidė (klasėje, klasėse, kaime, kaimuose). Balsė e rašoma linksniuojamųjų žodžių galūnėse, jei vardininko galūnė yra -ė : ė linksniuotės.


Su ia rašomi tik kai kurie nelietuviškos kilmės žodžiai. Daromi iš atitinkamų laikų kamienų pridedant formantus ‑ant, ‑us, ‑us, ‑ant. Iš kitų kalbų perimti žodžiai ar vardai taip pat nuo seno rašomi su viena priebalse. Sudurtiniai ir priešdėliniai žodžiai gali būti keliami skiemenimis, pvz. Atlikti tyrimai rodo, kad lietuvių kalboje svetimi žodžiai labai dažnai įgyja. Sudurtinių dešimčių skaitvardžių nuo 40 iki 90 pirmajame dėmenyje rašome moteriškosios giminės daugiskaitos galininko galūnę – ias.


Visi kiti sudaiktavardinti žodžiai: Aber, Interessante, Gesagte, Alles.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas

Nepilnamečių duomenų apsaugos įstatymas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo vykdymą prižiūri ir kontroliuoja. Rūšis: Įstatymas, Priė...